ESTUDI SANTS LA BORDETA SLU

- BARCELONA

Nuestra zona
Qué te ofrece

La Bordeta té unes 50 hectàrees, que s’estenen de la Riera Blanca fins al carrer del Moianès, entre la Gran Via i l’eix dels carrers Andalusia-Manzanares - Noguera Pallaresa - plaça de la Farga i Ferreria fins a Gayarre. Però el 1801 la Bordeta era un barri format tan sols per un únic carrer. Aquest carrer, que quan neix a la plaça d’Espanya porta el nom del barri i després el canvia dos cops pel de Gavà i Constitució, era l’antiga Via Augusta romana que unia Barcelona amb Tarragona després de creuar el Llobregat per Sant Boi. Al llarg del seu traçat van aparèixer nuclis habitats i hostals. Però quan al segle XVII es va construir el pont de Molins de Rei, la carretera de Sants va guanyar la partida a la de la Bordeta. Per aquest motiu, mentre Sants va créixer ràpidament, la Bordeta va haver d’esperar la construcció del canal de la Infanta Carlota (1818) per prosperar agràriament, i la formació d’Hostafrancs per començar la seva transformació de barri industrial.

El nom de la Bordeta sembla que prové de les cases on es guardaven les eines de treballar els camps: les bordes. Una altra versió diu que prové d’una noia d’una masia a qui deien “la bordeta”, perquè era filla de pares desconeguts. En qualsevol cas, a mitjan segle XIX, els habitants de masies com Can Sala, Can Valent Petit, Can Massagué, Can Poch, Can Paperina i Can Pessetes formaven un poble que a la resta de Barcelona esmentaven amb expressions despectives: “Sembla de la Bordeta”; “Té finques a la Bordeta...”

El 1857, quan ja s’havia començat a urbanitzar, la Bordeta va passar a ser un dels quatre barris del municipi independent de Sants; cinc anys abans hi va haver un moviment segregacionista local que no va arribar a reeixir. Des d’aleshores, el barri va créixer sense parar. I no tan sols quant a indústries i habitatges; també pel que fa a vida social. Vers el 1860, la màxima celebració era una festa de primavera, a l’abril, d’origen clarament rural, en el transcurs de la qual es penjava d’una anella una corda amb un gat i un ànec lligats que els genets havien de matar d’una garrotada. Una dècada més tard, en canvi, ja van aparèixer manifestacions culturals pròpies del mon urbà. Parlem de la Societat Coral La Floresta, que va néixer el 1878 al cafè de Cal Manel, al carrer dels Jocs Florals. O del Casinet, fundat el 1889 i seu de la Lliga Regionalista fins que va tancar, el 1928.

La gran fàbrica tèxtil de Can Batlló, inaugurada el 1880, va marcar el desenvolupament del barri. Moltes famílies treballadores van deixar el camp per la indústria, en què van destacar també el Molí de la Bordeta, la pelleria Gatius, la Cooperativa Vidriera, la Companyia Fabril d’Olis Vegetals, els tallers de la Hispano-Suïssa d’Automòbils i la fàbrica de motos OSSA, després Citroën. Amb Sants i Hostafrancs, la Bordeta va esdevenir un dels nuclis fabrils més importants de Barcelona, a la qual va quedar annexionada el 1897. La inauguració, el 1912, de l’estació de tren de Magòria va incrementar l’activitat del barri.

Servicios que te ofrece el barrio
¿Qué estás buscando?

ContáctanosFranquiciado: ESTUDI SANTS LA BORDETA SLU
Calle Olzinelles, 28 Local - 08014 BARCELONA (B)
Zona: SANTS LA BORDETA
Telf. 932808545 - Mov. 663754721
Horario: Lunes a Viernes de 10:00 a 14:00 y de 16:30 a 20:30. Sábados de 10:00 a 14:00 y de 17:00 a 20:00. Domingos solo citas concertadas.

2021 Grupo Tecnocasa: "Ibero Group Tecnocasa Services S.L.U." - CIF B-65870776 - Red en franquicia - Cada sociedad franquiciada tiene su propio titular y es independiente del franquiciador.

Política de privacidad | Aviso legal | Información sobre cookies | Información al consumidor | www.tecnocasa.es

Tecnocasa, una empresa del Grupo Tecnocasa